bavnyt.dk

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
bavnyt.dk

Tian Chua - Fra aktivist til toppolitiker i Malaysia

Nedenstående artikel er udgivet i BAVnyt 40, i en kortere version. Af hensyn til artiklens længde har vi valgt at henvise til vores hjemmeside, www.bavnyt.dk, hvor den kan læses i sin helhed. Artiklens interview er på engelsk.

Fra aktivist til top-politiker

Af Birte Møller Jensen og Peter Wad

Fra den spæde opstart i BAV har vi støttet den malaysiske aktivist Tian Chua, der nu er vicepræsident i Parti Keadilan Rakyat (PKR) og parlamentsmedlem i Malaysia, og han har fortsat et kamp-gen i maven, som du kan læse i interviewet.

Allerede i BAVnyt nr. 1 fra 1999 kunne der læses om Tian Chua. Kendskabet til Tian kom gennem SID og AIF Silkeborg med Christian Juhl som primus motor på et malaysisk solidaritetsprojekt. Tian Chua var politisk aktiv, og sad tilbageholdt på ubestemt tid i den berygtede fangelejr ”Kamunting”. Vandkanoner, trusler og bøder har aldrig holdt Tian tilbage for at stå forrest i protestaktioner og bruge sin stemme. Tian har aldrig modtaget penge fra BAV, men er den, der har haft mest spalteplads i BAVnyt. Der er lavet underskriftindsamlinger, sendt postkort til Tian i fængslet og vi har afholdt et offentligt oplysningsarrangement i København i 2005, hvor BAV og AIF gav mulighed for at møde Tian. Her var det muligt at blive klogere på den styrke, der ligger i international solidaritet. Det er derfor med stor glæde igen at kunne opdatere på Tians Chuas kamp.

 

Tian Chuas møde med BAV i 2005

Tian Chua møder BAV i 2005. T.v. Birte Møller Jensen og t.h. Tian Chua

 


FAKTABOKS

Præsentation af Tian Chua

Tian Chua blev født i Melaka, Malaysia, i 1963 af kinesisk-malaysiske forældre, gik i skole i Malaysia, fortsatte i Australien på universitetet, blev involveret i studenterpolitik, og endte med at tage en bachelor i filosofi. Hjemme i Malaysia i 1990 blev han aktiv i SUARAM, en NGO, der bekæmpede the malaysiske sikkerhedslovgivning, engagerede sig i arbejderbevægelsen og Labour Ressource Centre (LRC), der stiftedes i 1990 af en række fagforeninger som et informations- og træningscenter. Efter arbejde ved Asia Monitor Resource Centre (AMRC) i Hong Kong tog Tian til Holland og gennemførte en kandidatuddannelse i arbejdsmarkedsstudier. I 1997 blev han leder af LRC, og aktivist i den malaysiske REFORMASI bevægelse.

Omdrejningspunktet for denne bevægelse var, at den daværende vice-statsminister Anwar Ibrahim i 1998 blev udsat for falske anklager, fyring og fængslet. Reformasi førte til dannelsen af Parti Keadilan Nasional. Tian blev medlem og vice-præsident i partiet. Partiet blev sluttet sammen med Parti Rakyat Malaysia, et tidligere socialistisk parti, og han blev informationschef i det nye Parti Keadilan Rakyat (PKR) samt leder af partiets servicecenter i Kuala Lumpur. I 2008 blev Tian Chua valgt til det malaysiske føderale parlament, og genvalgt i 2013.


LÆS LÆNGERE NEDE ET SPLINTERNYT INTERVIEW MED TIAN CHUA FRA 2018

Senest opdateret: Søndag, 05. august 2018 12:59 Læs mere…
 

Unik Malaysisk kvindeorganisation - Et BAV støtteprojekt

Nedenstående artikel er udgivet i BAVnyt 40, i en kortere version. Af hensyn til artiklens længde har vi valgt at henvise til vores hjemmeside, www.bavnyt.dk, hvor den kan læses i sin helhed. Artiklens interview er på engelsk.

Unik malaysisk kvindeorganisation - Et BAV støtteprojekt

Af Birte Møller Jensen og Peter Wad

Det er ikke så tit man hører om, at der bliver oprettet en landsdækkende organisation for arbejdende kvinder, i et overvejende muslimsk land – men det skete!

Tilbage i 2002 fik BAV kontakt til Silam Hassan fra Malaysia, som deltog på en kvindekonference i Danmark. Vi erfarede hurtigt, at det var en usædvanlig stærk kvinde vi havde med at gøre - en ildsjæl, klar til at gå op mod vinden for kvinders ret.

Silam Hassan var fraskilt, enlig mor til 5 børn havde 20 års erfaring fra fagbevægelsen, og fingeren på pulsen omkring kvinders situation i Malaysia. Det var Silams brændende ønske at oprette en uafhængig kvindeorganisation for uorganiserede kvinder i alle samfundslag, og hun havde allerede samlet et stort netværk bag sig.  Hendes drivkraft var et stort behov for at forbedre forhold for kvinder i Malaysia, oplyse om rettigheder og de mange specifikke problemstillinger for kvinder, ting hun så drukne i et tungt mandsdomineret samfund.

Hos BAV så vi et stort udviklings-potentiale og startede derfor en indsamling til fordel for dette projekt i juni 2002. Og vupti - med støtte fra Udenrigsministeriet, blev det muligt allerede i november 2002, personligt at overrække en check på 30.000 kr. til MAOWW. Dette skete på et landsmøde i hovedstaden Kuala Lumpur, hvor glæden ingen ende ville tage over denne donation. Det blev startskuddet til at MAOWW kunne slå rødder, arrangere en konference og oprette en hjemmeside.

 

Silam Hassan, præsident for Malaysian Association of Working Women (MAOWW)Silam Hassan, præsident for Malaysian Association of Working Women (MAOWW)

Silam Hassan, præsident for Malaysian Association of Working Women (MAOWW)

Nu, 16 år senere:

Organisationen eksisterer fortsat! Efter en årrække, uden kontakt til MAOWW, er det med stor glæde at kunne bringe nedenstående interview, der afspejler deres energi og styrke.  De har nu et sekretariat og Silam Hassan er fortsat præsident, og aktiv i kvinderelaterede sager i Malaysia. Hun rådgiver både ministerier, fagforbund og kvinder, og udtaler sig jævnligt til pressen.  MAOWW bistår ved retssager, engageret i lokalpolitiske sager, og et vigtigt forum for kvinder, hvor også enlige mødre med ekstra udfordringer, finder en unik støtte.

Hos BAV er vi bevidste om, at denne organisation arbejder under helt specielle forhold og vi er stolte af, at vores indsamling har været med til at give grobund for denne organisation, der gør en forskel for kvinder i Malaysia.

 

Senest opdateret: Søndag, 05. august 2018 12:34 Læs mere…
 

BAV 20 års jubilæum

Invitation

BAV fejrer i år sit 20 års jubilæum - det skal markeres!

Derfor inviteres du til en reception, krydret med et oplæg

Onsdag d. 30 maj kl 17.00 - 18.30

Griffenfeldsgade 41,1 2200 København N

 

"Mode og massebesvimelser i Cambodia"

v/ Louise Voller, DanWatch

Oplægsholderen Louise Voller er graverjournalist fra Danwatch. Hun har været i Cambodia og taget del i en stor veldokumenteret undersøgelse om de forhold Cambodianske syersker arbejder under, mens de producerer kendte mærkevarer.

Kom og hør historien. Efterfølgende er der mulighed for dialog om forhold i branchen.

 

Program

Kl 17.00 Velkomst v/formand Birte Møller Jensen, BAV

Kl 17.30 Mode og massebesvimelser i Cambodia v/ Louise Voller, Danwatch

Kl 18.00 Spørgsmål og debat

Kl 18.30 Afrunding

 

Arrangør

BAV www.bavnyt.dk, Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. Tlf. +45 29735303

Tilmelding: Af hensyn til indkøb, tilmeld dig gerne.

Senest opdateret: Søndag, 06. maj 2018 13:38
 

Arbejdsmøde 2. maj 2018

Invitation til arbejdsmøde

Onsdag d. 2. maj kl 17.00 – 19.00

Vi mødes i Solidaritetshuset, Griffenfeldsgade 41.1 København N

 

Mødet er åbent for alle, der har lyst til at give en hånd til en eller flere af de opgaver, der for tiden er på tegnebrættet.

På mødet vil der være fokus på:

-          Kommende BAVnyt

-          Opdatering af pjece

-          BAV 20 års jubilæum

-          Oplysningsarrangement i maj

Vi glæder os til at se dig!

Arbejdsholdet

 


Side 3 ud af 9

BAV på Facebook

Find information om BAV på Facebook ved at klikke på ikonet
Banner

Følg BAV på Twitter

Du kan finde BAV på Twitter ved at klikke på ikonet
Banner

Bruger Login