bavnyt.dk

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Forside

Ingen rettigheder uden fagforening. Beretning fra Honduras

Ingen rettigheder uden fagforening

Interview med Gloria Garcia, bananarbejder, arbejdsmiljøsekretær og aktiv i demokratibevægelsen i Honduras efter statskuppet i juni 2009

-      Af Birte Møller Jensen og Jesper Nielsen

Gloria Garcia var omkring 1. maj på besøg i Danmark inviteret af en solidaritetskomité under LO’s ”Gør Noget” kampagne. Komitéen støtter for indsamlede midler bananarbejderne i at organisere sig fagligt. Hun brugte lejligheden til at takke 3F for mange års samarbejde og støtte, som bl.a. har givet hende selv en uddannelse og en selvtillid, så hun tør stille sig op og tale til mange mennesker.

 

En styrket fagbevægelse er nødvendig for at sikre fattige arbejderes rettigheder, mener Gloria Garcia, bananarbejder og faglig leder fra Honduras. Myndighederne har ingen vilje til at håndhæve lovgivningen. Selv de rettigheder vi har efter loven, bliver vi snydt for på arbejdspladser, hvor der ingen fagforening er, siger hun.

 


 

Ca. 4.000 fagligt organiserede har overenskomst. De øvrige ca. 12.000 bananarbejdere i landet arbejder for nationale plantageejere, som er leverandører til de multinationale. På uorganiserede arbejdspladser får man som oftest ikke de lovbestemte ydelser som feriepenge, helligdagsbetaling, overarbejdsbetaling og den ekstra månedsløn til jul. De er ansat på midlertidige kontrakter og kan f.eks. ikke få fri til at gå til lægen, selv om de eller deres barn er syg. Kvinderne får heller ikke barselsorlov, men bliver ofte fyret når chefen opdager, at de er gravide. Mange arbejder hårdt i 13-14 timer daglig, men tjener ofte under mindstelønnen, som kun dækker omkring halvdelen af de basale leveomkostninger.

Er der bedre arbejdsforhold hos multinationale?

Ja, i bananindustrien er der bedre forhold hos de multinationale selskaber. Men ikke pga. selskabernes gode vilje, understreger Gloria. Det er fordi der er fagforeninger og overenskomster lige netop dér. Det gælder både hos Dole og Chiquita. Men de multinationale presser hårdt på for at forringe overenskomsten og skaffe sig af med fagforeningerne.

 

Mærkning og rettigheder

Gloria fortæller forarget, at de sociale og miljømæssige mærkningsordninger giver samme mærke til alle Chiquita- eller Dole-bananer - også fra leverandørplantager, hvor arbejderne bliver fyret hvis de kræver deres rettigheder.  Det er vildledning når forbrugeren ikke kan se om det er ordnede eller urimelige vilkår bananerne produceres under, mener hun.

For en af Chiquitas leverandører, Surco, lykkedes det at komme af med fagforeningen efter en oversvømmelse. Plantagen blev lukket og ændrede navn til Tres Hermanas. En arbejder fik senere ødelagt det ene øje pga. sprøjtning fra fly. Giften dryppede fra bladene ned i øjet på ham. Han var en af 17 der blev fyret for at kræve deres rettigheder. Vi henvendte os til de to certificerende organisationer, Social Accountability International (SAI) og Rainforest Alliance, og klagede over at plantagen bryder loven og alligevel kan levere bananer, som er mærket for miljømæssigt og socialt ansvar. De svarede at de kun kan bruge henstillinger. Loven giver os ikke mange rettigheder, men når man ikke en gang vil overholde den smule burde de ikke certificere plantagerne, fortsætter Gloria.

Europæiske selskaber er ikke bedre. SURAGROH ejes af det irske Fyffes og eksporterer meloner fra Honduras. De underbetaler groft. En international kampagne hjalp arbejderne med at få hævet lønnen fra ca. 15 til 20 kr om dagen. Men de kan ikke organisere sig. De bliver aldrig fastansat og det kræver loven for at oprette fagforening. Det er derfor vores virksomhedsfagforeninger må slutte sig sammen til en branchefagforening. Så kan folk stå i fagforening, selv om de ryger ind og ud af midlertidige job.

Vores andet projekt er at få ændret grundloven. I dag er det 23 rige familier, der bestemmer. Vi vil have et demokrati så det fattige flertal kan komme til orde, slutter hun. En styrket fagbevægelse er nødvendig for at sikre fattige arbejderes rettigheder, mener Gloria Garcia, bananarbejder og faglig leder fra Honduras. Myndighederne har ingen vilje til at håndhæve lovgivningen. Selv de rettigheder vi har efter loven bliver vi snydt for på arbejdspladser, hvor der ingen fagforening er, siger hun.Senest opdateret: Torsdag, 01. marts 2012 15:27