bavnyt.dk

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Forside Nyheder Nyt fra BAV Indslag fra BT-Debat 29. maj 2013

Indslag fra BT-Debat 29. maj 2013

Dette indlæg blev bragt i BT 29.maj, Debat/Kontrovers side 4.

800 tekstilarbejdere døde for nylig i Bangladesh. Hvordan sikrer, vi at vores tøj produceres under ordentlige forhold?


Sanktioner er vejen frem

Birte Møller Jensen, Formand for BAV, Bedre Arbejdsvilkår i den tredje verden

At nogen spinder guld på fattige arbejdere i tekstilindustrien, hersker der ingen tvivl om. I Danmark har virksomhedsejere tjent milliarder på tekstilarbejde i Bangladesh, hvor syersker får ned til 1,07 kr. i timen. Denne løn betyder, at en mor med et barn ikke kan hæve sig over FN's fattigdomsgrænse til trods for, at hun måske arbejder 12 timer om dagen med at sy tøj til de vestlige markeder.

Det har affødt en bølge af protester at over 800 tekstilarbejdere i Bangladesh døde, fordi en fabrik styrtede sammen den 24. april. Den bølge håber jeg ikke vil lægge sig foreløbig, for det er vigtigt at der bliver strammet gevaldigt op, både over for tekstilindustrien og over for de regeringer i de tredjeverdenslande, der har stor tekstileksport til den vestlige verden.

 

Virksomhederne tager ikke initiativ til forbedringer, og derfor må de hjælpes på vej. Men som det er nu er det svært, for der er ingen sanktionsmuligheder overfor tekstilvirksomheder, som ikke lever op til deres menneskerettighedsforpligtelser.

Jeg hilser det derfor meget velkommen, at EU overvejer toldsanktioner mod Bangladesh, for det kan være et stærkt våben, for at få landet til at rette op.

Hvis man som forbruger vil være med til at gøre en forskel, så spørg ude i butikken: Hvor er tøjet produceret og under hvilke forhold? Hvis ekspedienten ikke kan svare kan hun give spørgsmålene videre, så man kan få et svar.

Man skal være opmærksom på at selv om man køber dyrt tøj, er det ikke ensbetydende med at det er produceret under bedre forhold end det billige.

Man kan også støtte organisationer som BAV og Clean Clothes Campaign, som presser på for overholdelse af menneskerettigheder i tekstilindustrien.


Samarbejde og diplomati

Pia Odgaard CSR chef Dansk Mode og Tekstil

Tekstilvirksomhederne skal respektere menneskerettighederne. Det er indiskutabelt. Men hvis mange af vores medlemmer er en lille spiller, så har man måske behov for at få produceret tøj i to uger om året. Hvis man så kommer og kræver, at leverandøren i eksempelvis Bangladesh, så risikerer man at han siger, at man må finde en anden leverandør. Og den næste vil sige det samme. Det virksomhederne kan forpligte sig til, er at lave langvarigt samarbejde, hvis leverandøren til gengæld lover at bringe en række forhold i orden med løbende tidsfrister.

Det er et langt sejt træk, men det er det, man forpligter sig til ifølge UNDP (FN) Jeg siger ikke, at det er sjovt at arbejde på de tøjfabrikker, eller at arbejderne får en ordentlig løn, eller at alle menneskerettigheder bliver overholdt. Men danske tekstilvirksomheder gør hvad de kan. Både fordi bedre arbejdsforhold giver bedre produkter, stabile leverancer og kontinuitet, og fordi virksomhederne er sårbare over for dårlig omtale. Men vi skal også tænke på, at hvis vi ikke ville have tøj fra de lande, så ville vi sende tusindvis af mennesker tilbage i ekstrem fattigdom.

Danske politikere, NGO'er, fagbevægelsen, EU, ILO, og FN skal fortsat lægge pres på regeringerne i de pågældende lande, så der bl.a. bliver åbnet for frie fagforeninger, hvilket er altafgørende for, at der for alvor bliver flyttet noget. Til gengæld er toldsanktioner ikke vejen frem. Det vil blot medføre at rigtig mange fabrikker lukker og vi sende arbejdere tilbage i ekstrem fattigdom.

Læs mere om BAVs holdning og kommentarer til ovenstående indslag her

Bangladesh: Bunden er nået. Hvad nu?

 

FAKTA OM Dansk Mode &Tekstil

Dansk Mode & Textil har 25 medarbejdere fordelt på vores to kontorer i Herning og København.

Omkring 350 mode- og tekstilvirksomheder i Danmark er medlem af Dansk Mode & Textil.

Dansk Mode & Textil sidder med i flere væsentlige politiske fora, blandt andet i EURATEX, som er sammenslutningen af mode- og tekstilforeninger i Europa.

Dansk Mode & Textil arbejder for branchens bedste – og det ved vores medlemmer, som er både tilfredse og loyale; 114 medlemsvirksomheder gav os topkarakterer (6,0 point på en skala fra 1 til 6) i en analyse foretaget i 2009.

Senest opdateret: Lørdag, 22. juni 2013 10:29  

BAV på Facebook

Find information om BAV på Facebook ved at klikke på ikonet
Banner

Følg BAV på Twitter

Du kan finde BAV på Twitter ved at klikke på ikonet
Banner

Bruger Login