bavnyt.dk

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Forside Historier fra hele verden
Artikler

Indsamling til skoleprojekt i Nepal

Indsamling til et skoleprojekt i Nepal

 

I Nepal er der 1,6 million børnearbejdere, mange af dem findes i bygge- og anlægssektoren, hvor forældre arbejder sammen med deres børn. BAV samler ind til at starte et skolebygningsprojekt, der sikrer børnearbejdere adgang til skole, og bedre arbejds- og levevilkår generelt.

Mål: 30.000 kr.

Formål: Skabe ramme for bedre arbejds- og levevilkår for børne- og voksnearbejdere i Kavre

Støttemuligheder:

  • Indsæt et beløb; Lån & Spar Bank A/S  Reg. nr. 0400  konto nr. 4017476314.
  • Bestil et gavekort Kontakt foreningen
  • Bestil et oplysningsmøde om projektet

Indsamlingen er godkendt af politiet i Danmark i perioden 1.9.2012 – 1.5.2013. De indsamlede penge går ubeskåret til projektet

 

En skole vil skabe nye muligheder for børns undervisning om dagen, og aftenkurser for voksne.


Skolen skal bygges ved en af Himalayas floder i Kavre, hvor 350 voksne og børn bor i små skure, mange uden vand og strøm. Familierne lever af at samle sten og slå dem i mindre stykker ved håndkraft, og sælger dem derefter til opkøbere i byggebranchen. På trods af 12 timers arbejdsdage for både børn og voksne, er det ikke muligt at opnå en leveløn. Der er ikke råd til helt basale ting som skolegang, børnepasning, mad, tøj, lægebesøg og anden sundhed. Et liv, hvor de fastholdes i ekstrem fattigdom.

Sikkerhed for kvalitet og store resultater for små penge

Projektet udføres i tæt samarbejde med bygningsarbejderfagforbundet CUPPEC, og sikrer at børn kommer i skole og voksne tilbydes kurser om sundhed, sikkerhed og arbejdsmiljø og rettigheder. Skolen vil blive drevet af den lokale fagforening CUPPEC i samarbejde med lokale myndigheder, uddannelses institutioner m.v. CUPPEC har god erfaring fra lignende projekter i Nepal. De indsamlede penge går til bygning af en skole med to lokaler, rekvisitter og andet, der kan støtte projektets formål.

 

Der er ingen børnepasning, og selv babyer må med på arbejde, på mors ryg.

 

Mere om projektet

Projektets udvikling vil blive beskrevet i BAVnyt og på BAV's hjemmeside, hvor der også vil blive lagt fotos og andre relevante oplysninger.

Ansvarlig: BAV v/ Birte Møller Jensen - Vil du vide mere om indsamlingen og projektet så klik her Kontakt foreningen

Senest opdateret: Torsdag, 11. august 2016 17:46
 

Ingen rettigheder uden fagforening. Beretning fra Honduras

Ingen rettigheder uden fagforening

Interview med Gloria Garcia, bananarbejder, arbejdsmiljøsekretær og aktiv i demokratibevægelsen i Honduras efter statskuppet i juni 2009

-      Af Birte Møller Jensen og Jesper Nielsen

Gloria Garcia var omkring 1. maj på besøg i Danmark inviteret af en solidaritetskomité under LO’s ”Gør Noget” kampagne. Komitéen støtter for indsamlede midler bananarbejderne i at organisere sig fagligt. Hun brugte lejligheden til at takke 3F for mange års samarbejde og støtte, som bl.a. har givet hende selv en uddannelse og en selvtillid, så hun tør stille sig op og tale til mange mennesker.

 

En styrket fagbevægelse er nødvendig for at sikre fattige arbejderes rettigheder, mener Gloria Garcia, bananarbejder og faglig leder fra Honduras. Myndighederne har ingen vilje til at håndhæve lovgivningen. Selv de rettigheder vi har efter loven, bliver vi snydt for på arbejdspladser, hvor der ingen fagforening er, siger hun.

 

Senest opdateret: Torsdag, 01. marts 2012 15:27 Læs mere…
 

Bygningsarbejdere i Nepal

Solidaritetsbesøg i Nepal

Fattige bygningsarbejdere i Nepal organiserer sig for at få bedre vilkår, men der er lang vej endnu. Bygningsarbejderne i Nepal arbejder under hårde og farlige forhold, men flere og flere af dem organiserer sig for at få bedre vilkår.

Organisering

Bygningsarbejderforbundet CUPPEC har fået 10.000 flere medlemmer i løbet af det sidste år og har nu i alt 70.000. Det fortæller Hanne Nielsen der sammen med Hanne Sandager netop har besøgt Nepal, en 3F Solidaritetsgruppe, der støtter bygningsarbejderne i landet.

På nogle områder er nepaleserne hestehoveder foran os, når det gælder om at organisere og aktivere medlemmer. De har simpelthen så meget drive, og det gør, at de kommer i kontakt med folk, som så melder sig ind og bliver aktive. Vi var med dem en morgen på det lokale ”meeting point” en slags arbejdsformidlingssted, hvor arbejdsgiverne hyrer folk. Her er også fagforeningsaktivister til stede, de taler med kollegerne, og snakken går om vilkår og ansættelsesforhold, og vi havde et stærkt indtryk af en faglig bevægelse med respekt for medlemmerne og stærkt engagement blandt aktivisterne. Der er ganske få lønnede i fagforeningen, og kontingentet er lavt, men der er stor medlemsaktivitet.

Arbejdsvilkår

Der er gang i Byggeriet i Nepal og der er masser af byggepladser i Kathmandu og omegn. De er præget af hårdt slid, støv, farlige stoffer, og i det hele taget elendige sikkerhedsforhold. Men også rod og unødvendigt sjusk med arbejdstilrettelæggelsen, der tyder på at den faglige oplæring slet ikke kan følge med byggeboomet.

 

Læs mere…
 

Når mode bliver dødelig!!

Når mode bliver dødelig!!

Jeans, der allerede ser slidte ud, har længe været på mode. Først skulle de være stenvaskede, så de blev slidte over det hele. Men endnu smartere er det, hvis de kun ser slidte ud på afgrænsede områder. Sådan kan de komme til at se ud, hvis de bliver sandblæste.

 

Sandblæsning

Sandblæsning af jeans foregår ved at sand under højt tryk blæses mod stoffet. Sandet indeholder bl.a. mineralet silicium, som giver et bedre resultat af sandblæsningen. Når arbejdere i tøjindustrien arbejder med sandblæsning, vil de uundgåeligt komme til at indånde store mængder siliciumstøv, som kan give dem lungesygdommen silikose. Det er en uhelbredelig sygdom som bl.a. medfører åndenød, hoste og feber. I de sene stadier er sygdommen invaliderende og ofte dødbringende.

Grundet sundhedsrisikoen ved sandblæsning, har der i mange år eksisteret EU regler, som kræver at siliciumandelen af sandet ikke overstiger 1%. Men i tøjindustrien benyttes der sandblæsningssand som indeholder op til 80% silicium. Sandblæsning af jeans foregår da også i en række lande udenfor EU, som Ægypten, Bangladesh og Tyrkiet.

Alene i Tyrkiet anslås det, at mellem 8.000 og 10.000 arbejdere har arbejdet med sandblæsning i de sidste 10 år. Mindst 4.000 forventes at blive ramt af silikose. Tyrkiet forbød da også sandblæsning af jeans i marts 2009. Imidlertid foregår der stadig en del ulovlig sandblæsning i Tyrkiet og resten af produktionen er flyttet til lande som Bangladesh, Syrien og Ægypten, hvor der ikke findes nogen ordentlig regulering.

 

Clean Clothes Campaign Danmark har siden efteråret arbejdet sammen med CCC-netværket i resten af Europa arbejdet med at udbrede kendskabet til hvor farligt sandblæsning er, og for at få de vestlige modefirmaer til at holde op med at bruge produktionsmetoden.

Det er lykkedes i stor stil. Langt de fleste tøjfirmaer har lovet at stoppe med at sandblæse jeans manuelt.

Der er nogle få modefirmaer, som er ligeglade og som ikke reagerer på vores henvendelser, så dem fortsætter vi med at lægge pres på. Vi laver aktioner foran deres butikker, vi fortæller om dem på vores hjemmesider og vi sørger for at aviserne skriver om det.

Se en opdateret liste på www. cleanclothes.dk

Vi har også via vores internationale netværk fortalt fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer i Bangladesh, Indien, Cambodia og de øvrige tekstilproducerende lande i Asien om problemet, så de kan advare arbejderne på fabrikkerne, før det bliver for sent.


Senest opdateret: Onsdag, 18. januar 2012 16:43 Læs mere…
 Billeder

Kulminearbejder Kina.jpg

Webstatistik

Indholdsvisningshits : 1819235

Søgefelt